Chris
Het is fijn om anderen te kunnen helpen, om iets terug te kunnen doen.
Bel 010-3073164

Geest en lichaam

Voordat ik aan de studie fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam begon, studeerde ik psychologie. Achteraf gezien een mooie combinatie. Als je werkt aan lichamelijke klachten, werk je ook aan je geestelijk welzijn. Ik merk dat patiënten het waarderen dat er ook tijd is om naar je beleving van de klacht te kijken.

De studie fysiotherapie was bijzonder leerzaam en inspirerend. Het niveau van de opleiding in Nederland is hoog; er wordt veel van de studenten verwacht. En terecht. Je moet bij afstuderen een gedegen basiskennis over anatomie en pathologie hebben.

Aandacht voor jou

Mede door die achtergrond in psychologie, vind ik de aandacht voor de persoon achter de klacht belangrijk. Iedereen gaat namelijk anders met zijn klachten om en een klacht heeft voor iedereen een andere betekenis. Daarom is het belangrijk om goed in gesprek te komen. Dat het klikt. Als je elkaars taal spreekt, gaat de behandeling vlotter, plezieriger en met meer effect. Ik maak er daarom ook werk van om je goed te leren kennen, de zaken zo uit te leggen dat je weet wat er speelt en je dusdanig te motiveren dat je goed aan jezelf kunt werken.

Werken vanuit overtuiging

Al tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met het ondernemerschap. Ik wist direct dat ik uiteindelijk een eigen praktijk wilde starten. Ik had ideeën over de uitoefening van mijn vak. Ik hecht waarde aan de persoonlijke benadering waarbij de cliënt en niet de klacht centraal staat.

Maar goed, ik vond het – als net afgestudeerde fysiotherapeut – nog een beetje te vroeg. Ik wilde eerst meer ervaring opdoen. Dat was lastiger dan gedacht, er waren niet veel plaatsen, dus toen ik bij een oud-studiegenoot als freelancer in de praktijk kon beginnen, greep ik die kans met beide handen aan.
Ik combineerde het met parttime werk als fysiotherapeut bij een voetbalvereniging. En van daaruit bouwde ik op een heel natuurlijke manier aan een eigen praktijk. Eerst aan huis, later met een praktijkruimte in de sportschool waar ik nu nog steeds zit.

Kennis, ervaring en persoonlijk contact

Ik werk op basis van drie pijlers: (1) inhoudelijke kennis, (2) de persoon achter de klacht, en (3) ervaring in de praktijk. Ik zorg dat ik bekend ben met de nieuwste wetenschappelijk bewezen theorieën en methoden, ik maak me goed bekend met het verhaal achter de klacht en ik bouw (uiteraard) steeds meer kennis op. Patiënten vinden de toegankelijkheid prettig: dat we makkelijk even praten, dat ik telkens wil weten hoe het gaat en dat ik iets net zo lang blijf uitleggen tot het je duidelijk is. Daarbij ben ik goed bereikbaar op alle manieren die je van een fysiotherapeut in de 21ste eeuw mag verwachten.
Groei, herstel, verbeter

Op mijn praktijk werk ik aan de hand van de volgende gedachte: groei, herstel, verbeter. Dat werkt zo:

  1. Als je een klacht hebt en die gaat niet over, heb je te weinig kennis en kunde om er iets aan te doen. Je zult die kennis moeten leren. Dat is een groeiproces.
  2. Ik help je daarbij. Eigenlijk leer ik je hoe je jezelf het beste kunt helpen. In dat proces van herstel leer je hoe je met je klachten om moet gaan. Daarbij leer je wat de beperkende factoren zijn. Wat belemmert je? Wat houdt je tegen?
  3. Uiteindelijk zijn je klachten helemaal weg en ben je weer op het oude niveau. Zelfs een beetje verbeterd omdat je nu weet wat je moet doen om de klachten te voorkomen, herkennen en ervan te herstellen mocht het zich nog eens voordoen.

Anderen helpen

Het is fijn om anderen te kunnen helpen, om iets terug te kunnen doen. Dat doe ik met mijn werk ook door bijvoorbeeld samen te werken met de buurtzorg in Rotterdam en Schiedam. Ik help hen bij de begeleiding van kwetsbare ouderen, die moeite hebben met bewegen en daardoor minder makkelijk even naar buiten te gaan of bijvoorbeeld bewegingsangst hebben. Ik help hen ook langer zelfstandig te blijven wonen, door te helpen met traplopen of door samen met een ergotherapeut aanpassingen in hun huis te maken.

Het is fijn om zo’n bijdrage te kunnen geven, en om mensen te helpen lichamelijk veerkrachtig te zijn en hun zelfredzaamheid te vergroten.

Chris